Verslag

Verslag Cultuurcafé 20 april

Door danielle dietz

Op 20 april is er weer een cultuurcafé geweest. Deze editie was in samenwerking met de Mus Breda. De mus probeert mensen in aanrijking te laten komen met kunst en cultuur op een hele laagdrempelige manier. De Mus biedt iedere maand een podium voor kunstenaars uit verschillende nesten. Elke eerste donderdag van de maand laten zij vier talenten binnenvliegen die voor een bomvol programma zorgen in een gezellige huiskamersetting. De mus biedt een multidisciplinair podium, dus als je denkt dat je een leuk verhaal hebt om te delen, kan je dit altijd aangeven bij de mus.

Daarnaast staan ze natuurlijk ook altijd open voor samenwerkingen zoals ze gedaan hebben met Pannen op het dak en de Cultuurnacht.

Het tweede item deze avond ging over het vervolg proces voor het invullen van de uitvoeringsagenda. Tijdens het cultuurcafé van 16 maart kwam naar voren dat het veld graag in kleinere groepen rond de tafel gaat om concreter invulling te geven aan de uitvoeringsagenda. De gemeente heeft daarom besloten om naar voorbeeld van Breda Doet ook specifieke tafels te organiseren. Dit proces zal snel op korte termijn op gang worden gebracht. Gezien de slagkracht die nodig is op korte termijn is er voor gekozen om met kleinere groepen te beginnen. Deze mensen zullen binnenkort een uitnodiging ontvangen. Mensen die geen uitnodiging hebben gekregen hoeven niet bang te zijn buiten gesloten te worden. Tijdens de open cultuurcafé ‘s zal er namelijk elke keer een terugkoppeling worden gemaakt en kunnen er ideeën uitgewisseld worden.

Bekijk deel 1 hier.

 

De derde presentatie was van Ageeth Boermans van CLIB. Ageeth deelde een mooi verhaal over delen en wederkerigheid en hoe ze daar nu met CLIB een mooi experiment mee is gestart. Het experiment is gebaseerd op het ateliercomplex de Besturing in Den Haag. De besturing is een culturele broedplaats waar de makers het zelf voor het zeggen hebben, samen ruimtes delen en ook samen projecten aanpakken. CLIB gaat op de liniestraat 121-123 flexateliers en workshopruimte aanbieden. Clib heeft deze voormalige motorwinkel met werkplaatsen en woonhuis voor minstens een jaar (maar waarschijnlijk veel langer) in bruikleen. Deze prachtige plek heeft een heleboel verschillende soorten ruimtes. Je kunt de ruimtes huren met deelcontracten, hoe dat precies gaat lopen is een groot experiment wat CLIB graag aan wil gaan en zo het delen te bevorderen. Ben jij benieuwd naar de ruimtes? Kijk dan op website van CLIB.

Bekijk deel 2 hier.

 

Als laatste gast kwam Marleen Hartjes spreken van We are public Brabant. We Are Public is een nieuwe manier van cultuur ontdekken en financieren. We zijn een beweging van cultuuroptimisten. We vinden dat spannende kunst en cultuur meer publiek verdient. En meer geld. En daar gaan we samen voor zorgen. Voor €15 per maand ben je lid, investeer je mee en kun je de beste voorstellingen, concerten, films en exposities bezoeken.

Een bevlogen redactie selecteert de beste programma’s, die je als lid onbeperkt kunt bezoeken. Je geld komt terecht bij de makers en culturele instellingen, ook als je een keertje niet gaat. Zo zitten de zalen voller, is er altijd publiek en dragen we samen bij aan cultuur.

Om We are public naar Brabant te krijgen moet er 2000 leden zijn die vanaf 1 juni van start willen gaan. Meld je nu snel aan via de website en bezoek elke maand gratis het geselecteerde programma in Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Helmond, Amsterdam en Den Haag!

Bekijk deel 3 hier.

Terug naar overzicht